Page content

Welke risico’s loop je bij het beleggen?

Welke risico’s loop je bij het beleggen?

Als belegger zijn er veel verschillende risico’s om rekening mee te houden. In deze zesde video in de serie Beleggen voor beginners vertellen Jaap en Chris je het een en andere over de verschillende risico’s die je als belegger loopt. Risico’s kun je nu eenmaal niet ontlopen. Je moet ze aangaan om rendement te behalen.

liquiditeitsrisico, kennisrisico, de emoties van de belegger zelf is ook een risico.

Marktrisico

Dit is het belangrijkste risico wat je als belegger tegenaan loopt. De prijs kan omhoog gaan, maar ook omlaag of bijvoorbeeld stabiel blijven. Niet altijd is datgene wat er op de markt gebeurt ook waar je op hoopt als belegger.

Tegenpartijrisico

Er is altijd een tegenpartij aanwezig. Heel simpel gezegd is het tegenpartijrisico of deze tegenpartij wel betrouwbaar is. Wat zou er kunnen gebeuren met de tegenpartij dat ik niet meer van mijn posities af zou kunnen komen of krijg ik er wel voor terug wat ik zou willen?

Systeemrisico

Naast het risico wat je met de tegenpartij loopt is er ook nog het systeemrisico. Dit is het risico ontstaat als er door probleem bij een financiele instelling problemen ontstaan bij banken.  Bijvoorbeeld: een bank gaat falliet, maar 2 andere banken hebben geld geleend aan deze bank. Spaarders bij deze twee banken zijn bang voor wat er met hun bank gaat gebeuren en willen hun geld opnemen. Hierdoor krijgen de banken een liquiditeitsprobleem waardoor ze ook in moeilijkheden raken.

Valutarisico

We komen veel mensen tegen die bijvoorbeeld graag in de dollar beleggen. Hierbij is het belangrijk dat je ze goed hatched. Je moet een duidelijke visie hebben op de valuta waar je in belegt. Daarnaast moet je jezelf afvragen of je dat risico wil nemen of dat je het weg hatched. Over dit onderwerp hebben we binnen de Online Beleggings Universiteit een hele module.

Emoties

Hoe goed een idee of strategie ook is, het is altijd een persoon die het uit moet voeren. Wij zijn onze grootste risico in alles. Reëel zicht op je sterktes en zwaktes en hoe je die gaat ondervangen.

Wees je ervan bewust dat er voor de meeste risico’s beheersmaatregelen zijn. Het gebruiken van deze beheersmaatregelen is een vak op zich.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze video? Stel ze dan hieronder. Eerdere video’s uit de serie Beleggen voor beginners terug zien? Klik dan hier

Comment Section

0 reacties op “Welke risico’s loop je bij het beleggen?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: