Page content

Waarom beleggen?

Waarom beleggen?

Dit is de eerste video in de reek Beleggen voor Beginners. In deze serie proberen Jaap en Chris je een aantal inzichten te geven op het gebied van beleggen. Dit doen ze door de komende 6 weken iedere week een van de belangrijkste vragen voor beginnende beleggers te beantwoorden.

  • Waarom beleggen?
  • Welke type belegger ben jij?
  • Hoe vaak beleggen?
  • Met hoeveel geld beleggen?
  • Waar kan je in beleggen?
  • Welke risico’s heb je bij beleggen?

Vandaag beginnen we met de eerste vraag: waarom beleggen?

 

Er zijn eigenlijk 3 hoofdredenen, die allemaal gebaseerd zijn op het behalen van rendement, waarom iemand start met beleggen.

1. Vermogensbehoud

Een van de voornaamste redenen om te gaan beleggen is vermogensbehoud. Immers als je niks doet vermindert je vermogen zich vanzelf door inflatie en vermogensrendementsheffing.

2. Inkomen uit vermogen

Een andere belangrijke reden om te beleggen is om een bepaald inkomen uit je vermogen te halen, of als een aanvulling op je inkomen.

3. Vermogensgroei

Het laten groeien van het al bestaande vermogen is vaak de belangrijkste reden om te beginnen met beleggen.

Inflatie

Eigenlijk is een ieder van ons een belegger, in de valuta. De Europese Centrale Bank is een belangrijke speler in deze markt. Zij sturen bewust op een inflatie (geldontwaarding) van rond de 2%. Als er deflatie zou zijn in plaats van inflatie dan wordt je geld meer waard zonder dat je daar ook maar iets voor hoeft te doen. Hierdoor zullen mensen hun aankopen gaan uitstellen en zal de economie in elkaar zakt.

Bij hyperinflatie gebeurt het tegenovergestelde. Dan zie je vaak dat de inkomens, vooral de uitkeringen, niet even hard stijgen als het inflatiecijfer. Mensen raken dan in paniek en verliezen het vertrouwen in de economie. Hierdoor zakt dan ook de economie in elkaar. Dus zowel hyperinflatie als deflatie zijn niet goed voor de economie en daarom wordt door de ECB gestuurd op een inflatie van rond de 2%.

Comment Section

0 reacties op “Waarom beleggen?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: